Šī lapa ir izdrukāta no Baltezerabaznica.lv
https://baltezerabaznica.lv/ui/?s=1323693006&fu=read&id=195
ziņa publicēta 10.02.2016

Pelnu trešdienas dievkalpojums

Šodien, 10.februārī, plkst. 19:00 Baltezera baznīcā notiks Pelnu trešdienas dievkalpojums, lai atzīmētu Ciešanu un gavēņa laika sākumu.

Pelnu diena ir ļoti seni baznīcas svētki, kas ieguvuši noteiktu vietu liturģiskajā gadā kā Ciešanu un gavēņa laika sākums. Ticīgie ar šo dienu sāk intensīvu gatavošanos Lieldienām. Tam ir savs pamatojums Bībelē - Mozus, citi Dieva vīri un pats Kristus izšķirošiem notikumiem ir gatavojušies, gavējot četrdesmit dienas. Kristīgajai Baznīcai izšķirošais notikums bija Kristus augšāmcelšanās.
Pelnu diena ir trešdiena, skaitot četrdesmit dienas pirms Lieldienām, bet izslēdzot svētdienas kā Jēzus augšāmcelšanās dienas, kurām nav gavēņa rakstura. Pelni šajā dienā atgādina par cilvēku kā niecību, kam dievišķā mīlestība nepieciešama kā dzīvība.

Pelnu diena ievada gavēņa laiku, kad kristieši atturas no kādām i kdienišķām un ierastām lietām, cenšas ievērot mērenību uzturā un izklaidēs. Nav pieņemts rīkot kāzas, kristības un citus ar priecīgām izklaidēm saistītus pasākumus. Tā vietā lielāka uzmanība tiek pievērsta Bībelei, lūgšanai un grēksūdzei. Pelnu dienas novakarē draudzēs notiek īpaši dievkalpojumi. Altārus šajā dienā ietērpj violetajā krāsā, kas simbolizē ciešanas un grēknožēlu.

Visi laipni aicināti!

Tāpat diakonijas darbinieki aicina uz Gavēņa laika akciju, maznodrošinātām ģimenēm palīdzot sagādāt nepieciešamās pārtikas preces. Pateicamies arī par jebkuru citu atbalstu maznodrošinātajām ģimenēm!