Šī lapa ir izdrukāta no Baltezerabaznica.lv
https://baltezerabaznica.lv/ui/?s=1323693006&fu=read&id=358
ziņa publicēta 08.06.2021

14. jūnijā Baltezera baznīcā tiešsaistes piemiņas pasākums un koncerts deportāciju upuriem



14. jūnijā pl. 11:00 Baltezera baznīcā tiešsaistē notiks piemiņas pasākums “Aizvestie. Neaizmirstie. 80 gadi kopš 14. jūnija deportācijām”, kas notiks vienlaikus visā Latvijā.

Baltezera baznīca ir izvēlēta kā vieta, no kuras pasākumam pieslēgsies Ādažu novads un notiks 1941. gadā deportēto Ādažu iedzīvotāju vārdu lasījumi. Tādējādi tiks godināti ikviena izvestā Latvijas valstspiederīgā piemiņa pirmo masu deportāciju 80.gadadienā.

Izvesto ādažnieku vārdus lasīs mūsu mācītājs Ivars Jēkabsons. Pēc tam būs piemiņas koncerts tiešsaistē, kurā muzicēs Zane Gudrā un Aivars Gudrais.

Pasākums un koncerts būs skatāms attālināti Ādažu novada mājas lapā www.adazi.lv un Ādažu FaceBook kontā. Ar to dalīsimies arī Baltezera baznīcas FaceBook kontā.

2021. gada 14. jūnijā aprit 80 gadu, kopš Padomju Savienība pēc Latvijas okupācijas organizēja pirmās masu deportācijas – 1941. gadā tika izsūtīti vairāk nekā 15 tūkstoši Latvijas pilsoņu.

Pasākuma idejas autore Sandra Kalniete norāda: “Nav nekā personīgāka un individuālāka par cilvēka vārdu un uzvārdu, jo tas pavada ikvienu no dzimšanas līdz nāves brīdim un turpina pastāvēt līdz laiku aizlaikiem vēstures annālēs. Ikviens izsūtītais ir pelnījis, lai viņš nebūtu tikai sīka vienība kādā lielākā, apkopojošā skaitlī. Vārdu lasīšanas ceremonijai vienlaikus notiekot visos Latvijas novados un pagastos un piemiņas brīžus saslēdzot vienotā Latvijas tīmeklī, tiek dota iespēja piemiņas pasākumā piedalīties kā Latvijā, tā visā pasaulē mītošajiem tautiešiem.”

 Lasījums no katras pašvaldības tiks straumēts reāllaikā platformās LSM.lv un LNB.lv, kur būs pieejama digitāla Latvijas karte ar apkopotām saitēm uz tiešraidēm no pasākumiem pašvaldībās. Tur būs pieejami arī video ieraksti.

Piemiņas pasākumu rīko Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, ekspertiem no Latvijas Nacionālā arhīva, “Karšu izdevniecības Jāņa sēta” un sabiedriskajiem medijiem.