Šī lapa ir izdrukāta no Baltezerabaznica.lv
https://baltezerabaznica.lv/ui/?s=1323693006&fu=read&id=212
ziņa publicēta 17.11.2016

Koncerts Neapoles rudens

20.novembrī plkst. 20:00 Baltezera aveņģēliski luteriskajā baznīcā notiks koncerts "Neapoles rudens" - itāļu baroka mūzika Latvijas dievnamos.

Saulainas pasāžas un spēles prieks ir pirmais, kas mums asociējas ar spožo vijoļu un dziedātāju virtuozitātes laikmetu Itālijā – Baroku. Tas pieprasa spēles vieglumu un graciozu meistarību, kas panākams izcilā stila un laikmeta izjūtā un zināšanās. Latvijā dzīvojošais šobrīd izcilākais baroka vijoļspēles duets Lāsma Meldere – Šestakova un Vitālijs Šestakovs ir viennozīmīgi visatzītākie šīs mūzikas interpreti. Šajā projektā sadarbībā ar Radio kora izcilo soprānu Ievu Ezerieti un ērģelnieku Aigaru Reini iekļauta Latvijā vēl neskanējusi itāļu baroka mūzika. Visiem zināms Antonio Vivaldi vai Klaudio Monteverdi vārds, taču aiz tiem aizslēpusies augstvērtīga, taču Latvijā vēl joprojām mazzināma vai pat vispār nezināma itāļu baroka mūzika. Laiks ar to iepazīties arī plašākam Latvijas klausītāju lokam.

Programmā iekļauta divu izcilu Neapoles skolas pārstāvju mūzika. Latvijas publikai Spāņu un Portugāļu galmos kalpojušais itāļu komponists Domeniko Skarlati (Domenico Scarlatti, 1685-1775), iespējams, pamatā asociējas ar viņa Sonātēm taustiņinstrumentiem, taču mēs pilnīgi neesam iepazīstināti ar viņa instrumentālās kamermūzikas un vokālajiem žanriem. Savukārt sava laika izcilā kastrāta Farinelli skolotāja Nikola Porporas (Nicola Porpora, 1686-1768) daiļradē blakus virtuozajām kontrtenoru operu ārijām esam aizmirsuši viņa instrumentālo mūziku. Tomēr abi šie mūzikas ģēniji ir atstājuši ļoti plašu un augstvērtīgu mūzikas klāstu, kas ir pelnījis būt atskaņots ne tikai senās mūzikas tradīcijām bagātajā Eiropā, bet arī Latvijā.

Koncertprogramma Neapoles rudens ir emocionāli bagātinoša, spilgta un augstvērtīga mūzika, kurai “jātiek laukā no pieraksta papīrā”, tādējādi ļaujot to izspēlēt un interpretēt koncertos Latvijas baznīcās.

Ieeja par ziedojumiem.

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Kultūra K, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestšde.